top of page

 

Drakfesten utställning i Kulturhuset 2001

 

Patang

(Hinduiskt ord för drake) är en levande kultur i Indien, det är lek, fest, sport, och konst. Att flyga med drakar är en upplevelse av frihet, spänning och lycka. Drakmarknad i gamla Jaipur. Där finns en hel gata med Patang affärer. Affärer i Indien är ofta ett hål i väggen, man handlar från gatan, dörrar är sällsynta. På kvällen den 13 Januari är gatan överfull med ivriga och glada människor som vill handla drakar, linor och spolar, inför Makar Sankranti.


Makar Sankranti

firas den 14 januari, Indiens vintersolstånd. Det är en stor fest som firas i många byar och städer i Indien. Jag var i Jaipur, som har tusenåriga traditioner av Patang. Ungdomar träffas och har fest, hindipop spelas på bergsprängare. Det är varmt i luften, apor hoppar mellan husen. Familjer, vänner och släktingar träffas. Man går upp på taken, Indiska tak är ofta platta och där umgås man, äter och flyger med drakar. Alla flyger, barn och gamla, kvinnor och män, hela himlen fylls med tusentals drakar och alla krigar mot alla och försöker skära ner varandras drakar, tills solen går ner som ett lysande eldklot i ett oranget dis.


Drakkamp

(Kitefighting) är en sport i Indien. Det är en klubbsport, det finns många klubbar i alla större städer. Mästerskapen pågår under flera dagar. Det kan vara svårt att se vad som händer på himlen drakarna kan vara flera hundrameter upp luften som en liten prick. Drakkamp går ut på att skära ner motståndarens drake. Man använder en speciell lina med glaspulver, linan kallas manhja. Det finns många olika sorters manjalina med olika kvaliteer, avvägning mellan skärpa, hållbarhet och tyngd. Drakkamp är en lagsport ett lag kan bestå av två till fem personer. Det är en som ̈flyger ̈och har hand om linan. En har hand om spolen och det gäller att snabbt rulla in linan eller släppa ut linan Den tredje dirigerar och plötsligt skriker han nu! och ̈flygaren ̈ rycker och backar för allt vad han är värd och laget fylls av segerglädje eller sorg för en förlorad drake.

bottom of page